Graag stel ik mijzelf aan u voor:
Mijn naam is Marije van de Velde-Bakker, van kleins af aan ben ik gek op dieren.
Ik heb de opleiding Dierenverzorging afgerond en tijdens mijn laatste schooljaar ben ik stage gaan lopen bij een ervaren, gediplomeerde trimster.
Snel bemerkte ik dat ik dit zelf ook wilde leren en ben in datzelfde jaar nog gestart met de cursus Hondentoiletteren.
In 2009 heb ik de opleiding afgerond en ben sindsdien gediplomeerd hondentrimster. Daarna heb ik een masterclass poedelknippen gevolgd.
Voor vragen of een afspraak kunt u bellen met 0111 - 46 35 38 er is een beantwoorder aangesloten voor de momenten dat ik een hond aan het trimmen ben.
We zijn Aequor Erkend Leerbedrijf, stageplaatsen zijn in overleg mogelijk
Informatie
Uw hond staat op de tafel vast aan een halsband en (indien nodig) een buikband, dit om te voorkomen dat de hond van tafel kan vallen/ springen.
Sommige eigenaren willen graag bij de hond blijven tijdens de trimbeurt, dit is niet practisch omdat de hond hierdoor erg onzeker kan worden en uw aandacht zal vragen. Als het baasje niet in de buurt is, heb ik een beter sociaal contact met de hond.
U wordt gebeld wanneer u de hond op kunt komen halen.
Er wordt tijd gereserveerd voor uw hond, mocht u verhinderd zijn laat dit dan minimaal 24 uur van te voren weten, daar ik anders genoodzaakt ben om kosten in rekening te brengen.
Heeft u moeite met het borstelen van uw hond dan ik geef u graag een gratis borsteladvies.
Voor alle accessoires zoals borstels, kammen, shampoo en parfum kunt u ook bij mij terecht!
Als het niet voorradig is, bestel ik het voor u.
Hoe vaak moet mijn hond naar de trimsalon?
Dit is heel verschillend en ook afhankelijk van de vacht. Het is algemeen bekend dat honden die gecastreerd of gesteriliseerd zijn een dikkere en vollere vacht krijgen/ hebben en dus wat vaker naar de trimsalon zullen moeten.
Om u een idee te geven:
Poedelvachten: 4-8 maal per jaar
Ruwharige vachten: 2-4 maal per jaar
Spaniëlvachten: 4-6 maal per jaar
Uw hond kan wel moe zijn na de trimbeurt, dus maak daarna geen lange wandelingen.
Laat de hond lekker tot rust komen.
Tips en trucs
- Laat de hond goed uit voordat deze gebracht wordt.
- Breng de hond nooit met een volle maag, sommige honden raken in de stress en kunnen hun eten dan uitbraken.
- Als uw hond bepaalde medicijnen gebruikt of een aandoening heeft, kunt u dit het beste van te voren melden.
- Probeer uw hond zo droog mogelijk te brengen, aangezien een natte vacht niet goed behandelbaar is.
- Als uw hond een ruwharige vacht heeft, was hem dan niet een paar dagen voor de trimbeurt. De vacht is dan niet goed meer te behandelen.
- Veel mensen denken dat honden gewoon met mensen- of babyshampoo gewassen kunnen worden. Dit is niet het geval, shampoo voor mensen werkt op basis van zeep. Door het gebruik hiervan zal de huid van de hond uitdrogen en de natuurlijke vetlaag van de hond zal weggewassen worden. Een goede hondenshampoo bevat geen zeep. Hierdoor zal de huid dus niet uitdrogen en de vetlaag niet weg gewassen worden.
Trimmen:
Trimmen is het algemene woord voor de vachtverzorging van uw hond. Bij de trimbeurt hoort ook het knippen van de nagels, het schoonmaken van de oren en het legen van de anaalklieren (indien nodig)
Plukken:
Dit is het met de hand verwijderen van het loszittende dode haar.
Dit gebeurd bijvoorbeeld bij een Bouvier, West Highland White terriër, en Cairn terrier, etc.
De honden met een ruwe vacht worden op deze manier van hun haar verlost. Dit haar valt niet vanzelf uit en moet op tijd verwijderd worden. Als dit niet op tijd gebeurd kunnen sommige honden erg last krijgen van jeuk door de loszittende dode haren. Ook is het niet goed om te vroeg naar de trimsalon te komen voor de plukbeurt. Dan zit het haar nog niet los genoeg en kan het nog niet geplukt worden. De vachtsoort bestaat uit twee lagen waarbij de bovenste laag (het dekhaar) eruit wordt geplukt. De onderste laag (onderwol) zal blijven zitten.
Een ruwharige vacht met een schaar of tondeuse behandelen levert een enorme verandering in structuur van de vacht op. Deze verandering treedt vaak na één verkeerde behandeling al op en is zeer moeilijk of niet te herstellen. Bovendien blijven de dode haren (het dekhaar) zitten en kunnen huidproblemen veroorzaken.
Knippen en/of scheren:
Dit is het inkorten van de vacht met een schaar of tondeuse.
Sommige honden worden alleen geknipt en bij anderen wordt een combinatie van knippen en scheren toegepast. De poedel is een goed voorbeeld van de combinatie knippen en scheren. Ook de Maltezers, Shih Tzu’s en vaak Maltezers worden zowel geknipt als geschoren. Dit type honden hebben lange doorgroeiende haren.
Ontwollen:
Dit is het verwijderen van de onderwol bij de hond. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij de Labrador, New foundlander en alle andere rassen met een stokhaarvacht. Bij deze vachtsoort vindt 2 keer per jaar een rui plaats, waarbij de onderwol loslaat. Het beste is om in één keer alle onderwol eruit te borstelen en daarna de vacht een aantal weken met rust te laten. Een borstel- en wasbeurt in de trimsalon kan de hond sneller door de rui heen helpen.
Ontklitten:
Dit is het verwijderen van klitten in de vacht. Soms zijn de klitten zo erg dat deze er niet meer uit zijn te borstelen. Er zit dan niets anders op dan de vacht te scheren. Als er niets gedaan wordt aan een vacht die in de klit zit, wordt dit alleen maar erger en gaan de klitten tot op de huid zitten waardoor de vacht niet meer kan ademen. Hierdoor kunnen huidirritaties ontstaan waardoor ze gaan krabben. De klitten trekken ook aan de huid waar de hond erg veel last van kan hebben.
Effileren:
Dit is het uitdunnen van de vacht, waardoor je een zo glad mogelijk resultaat krijgt. Dit wordt gedaan met een enkele of dubbele getande schaar. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij Setters en Spaniëls.
Wassen:
Zowel kortharige als langharige honden komen in de trimsalon voor een wasbeurt. We weten allemaal dat sommige honden een vreemde voorkeur hebben voor het zwemmen in vieze slootjes, rollen in vogelpoep en andere aparte gewoontes. Dit kan erg gaan stinken. Sommige mensen willen de hond daarom eens extra wassen. Dit kan niet zonder dat een hond geborsteld is en ontdaan wordt van zijn dode haren.